Villa Tallhöjden
Villa Tallhöjden

Lugnt, dovt och med något trolsk stämning

Ambitiöst par med stort intresse för arkitektur, design och kvalitet flydde från Stockholm till det egna drömboendet i Trosa. De strävade efter känslan att få bo i en koja bland trädkronorna. Ändå med direkt närhet till marken, att ha naturen nära inpå och gärna rent av inomhus. Att få sova under stjärnhimmeln, känna vinden som fläktar när man tar ett bad. Att laga mat med frihetskänsla. Funktionellt och praktiskt till vardags, generöst och inbjudande när det ordnas fest.

 • År
  2019
 • Kategori
  • Bostäder
 • Uppdragsgivare
  Privat
 • Plats
  Trosa
 • Status
  Färdigställd

Huset är placerat högt upp på tomten för att maximera utsikt och motverka insyn. Den soliga delen av tomten lämnas fortsatt orörd. Den som går eller cyklar kan angöra från södersidan, med skyddad cykelparkering under husets terrass och sedan ta sig upp via bred södervänd trappa.

Huset är formad som ett U, anpassad med hänsyn till tomtgränser, nivåkurvor och befintliga träd. U-formen skapar ett skyddat uterum som fångar sol och utsikt, samt öppnar upp för värdefull rundgång och kontakt mellan ute och inne. Uterummet består av två delar, en terrass under tak med plats för 20 pers vid långbord plus en bred soltrappa att hänga i och lägga dynor, ställa blomkrukor på mm.

En sammanhållen byggnadsvolym med enkel grundgeometri. Inga taksprång, utanpåliggande hängrännor eller stuprör. Fasader och spaljéer av stående träpanel, från början mörk och med tiden grå. Inspiration av och samspel med trädens stammar och ljusspelet däremellan.

Varje rum har egna och speciella kvaliteter. Köket centralt placerat och fönster från golv till tak, självklart också nära ut på terrassen. Korridoren är smal men vidgar sig på flera ställen. Stora sovrummet avskilt men direkt åtkomst till terrassen och med både panoramafönster och himmelsfönster. De mindre sovrummen har gemensam miniterrass, över vilken man otvunget kan klättra in till varandra. Badrum med ateljékaraktär och badkar direkt intill stort utsiktsfönster. Umgängesdel med kamin och panoramafönster, högt bland trädstammarna.