RCS
RCS (Reitan Convenience Sweden)

En stimulerande och modern arbetsplats

Målbild – Sveriges bästa kontor.

När Reitan ville skapa ett nytt modernt kontor för sina tre varumärken Reitan, Pressbyrån och 7-Eleven vände de sig till oss på Reform Arkitekter. Syftet var att skapa en gemensam mötesplats för koncernens alla köpmän och leverantörer runt om i Sverige. Vi valde att framhäva de olika varumärkenas karaktärer och historik, för att skapa en stimulerande och modern arbetsplats.

 • År
  2020
 • Kategori
  • Kontor
  • Ljusdesign
 • Uppdragsgivare
  RCS (Reitan Convenience Sweden)
 • Plats
  Stockholm
 • Status
  Färdigställd

När man inreder ett kontor kommer arkitekturen sätta prägel på utformningen av lokalen. I detta fall har arkitekturen haft en stor inverkan på det olika våningsplanens karaktärer.

Reform skapade en flexibel och funktionell layout som kan förändras med tiden och RCS olika behov. De olika våningsplanens utryck förstärkes med hjälp av detaljer, material, färger och belysning.

Tanken med inredningen var att skapa en neutral bas med en klassisk färgsättning. De olika varumärkenas färgstarka logotyper och historia skulle sätta prägel på inredningen och i olika detaljerna. Det är i de oväntade detaljerna och historien, som en varm och välkomnande atmosfär uppstår.

Runt om i lokalen specialdesignades olika utrymmen för att placera in olika historiska föremål som berättar om Pressbyråns, 7-Elevens och Sveriges historia.

Detta har också satt prägel på olika delar av lokalen allt från mötesrum, arbetsrum, passager till ett alldeles eget museum.

Hela inredningen är funktionell och flexibel för att skapa gemenskap och förstärka ”vi-känslan”. Flera av utrymmena har samma funktion, vilket skapar ett mervärde.

Att ljussätta kontorsytor med glasat tak innebär en viss utmaning. Lösningen med golvarmaturer för arbetsplatsbelysning och spotlights på skenor ger en cool och dynamisk ljuslösning. Ljuset fokuseras där det behövs som mest och går relativt lätt att anpassa vid ommöblering.

Som kontrast till de höga ljusa rummen finns korridorer med extra låg takhöjd.

Dessa dagsljuslösa korridorer har förstärkts med dramatisk ljussättning och distinkta pooler av ljus. Här finns även sittgrupper för samtal eller möten som erbjuder en annan ljusmiljö än standard mötesrum. Det är en tillgång att kunna uppsöka olika slags ljusmiljöer under en lång arbetsdag. Det blir träning både för ögats muskel och kroppen. Varma ljustemperaturer här förstärker den intima atmosfären.

Att jobba med så många spotlights i ett kontorsprojekt kräver noggrann injustering och dimring efter montering och vi har använt bikakeraster i stor utsträckning för att minimera risken för bländning. Det övervägande intrycket av resultatet är att inredning och funktion samspelar sömlöst med ljuset till en behaglig helhet.

Det finns mycket historia i Pressbyrån. Inredningsarkitekten har valt att trycka upp motiv från förr som fondtapeter till mötesrummen och dessa lyfts fram med accentljus från spotlights på skenor.

Högst upp i Reitans lokaler finns ett fascinerande museum. Här visas allt från gamla löpsedlar och tidskrifter till skrivmaskiner och brevbäraruniformer. Spotlights på skenor fokuserar på föremålen och med belysningens hjälp berättas storyn om Pressbyråns historia.