Akavia
Akavia

Från fastighetsutveckling till inredningsdetalj

Akavia är det näst största fackförbund inom SACO och samlar ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker och kommunikatörer. Reform och Reflex Arkitekter har i samarbete med JLL hjälpt Akavia att fastighetsutveckla och utforma ett nytt medlemshus, i sin egenägda fastighet.

 • År
  2021
 • Kategori
  • Kontor
  • Ljusdesign
 • Uppdragsgivare
  Akavia / JLL
 • Plats
  Stockholm

Den helrenoverade fasaden har kvar sin 60-talskaraktär, men har fått större fönster från golv till tak som ger ett betydligt större ljusinsläpp och utblickar mot Nybrogatan. Nytt trapphus och hiss skapar tillgänglighet.

Med en ny planlösning har helt nya förutsättningar skapats för ett nytt och modernt arbetssätt som är verksamhetsanpassat. Kontoret blir en mötesplats för både anställda och medlemmar.

Inredningskonceptet är tidståligt och ska utstråla professionalism och kvalitet samt ge ett varmt, ombonat, personligt och inbjudande intryck.

Den diagonala linjen i Akavias logotyp är inarbetad på olika ställen i inredningen.

Centralt beläget vid Östermalmstorg ligger fastigheten som helt upptas av Akavia  – akademikernas a-kassa. Reflex hade uppdraget att omgestalta fasaden och rita en helt ny öppen planlösning. Ett nytt aktivitetsbaserat arbetssätt var målsättningen och mycket fokus lades på gemensamma arbetsytor, lounge-ytor och samarbetsytor.

Reflex/ Reform hade även totalansvaret för gestaltning av inredning och belysning. Resultatet är en harmonisk och lågmält elegant helhet.

Centralt i huset ligger den uppglasade interntrappan. Den är ljussatt med LED-ljuslinjer av varierande längd, smidigt sammansatta med slimmade eklameller på trappans undersida och fondväggar. Som en lanterna fungerar den som ledsagare dagtid och kvällstid, och lyser i neddimrat läge fram till midnatt, synlig genom glasfasaden.

De lysande linjerna är ett genomgående tema i belysningen. Dels som opala linjer i undertak över arbetsplatserna, för bländfritt ljus och flexibel möblering. Dels som kanaler för spotlights och pendelarmaturer, där ljuset placeras just där det behövs, över sittgrupper och touch down-bord. Dolda LED-lister är monterade i ursparningar vid undertaket för ett mjukt, varmvitt släpljus mot fondväggar. Ljusnivåer och färgtemperaturer är noga anpassade till material och funktion. En omsorg om detaljerna som känns.