Den vanligaste tekniken är att göra belysningen dimbar. Alltifrån den enklaste lösningen att varje ljusknapp har en dimfunktion till ett datoriserat system där man via en app eller ett datorprogram kan skapa olika scenarier och sköta hela kontorets eller bostadens lampor. I ett normalt inredningsuppdrag drar man femledad kabel till alla armaturer så att dimring kan skötas centralt. Men det finns tillfällen när man inte kan dra nya femledade kablar – antingen för att det inte går (t ex för tjocka väggar eller K-märkt fastighet) eller att det är för dyrt. Men lugn – det finns kostnadseffektiva alternativ där man slipper ingrepp i väggar eller byte av armatur.
Lösningen är trådlös dimring – en teknik där man ersätter befintlig strömbrytare med en “smart” brytare. Dessa brytare kommunicerar sedan trådlöst med varandra och med en app. Det finns också en alternativ möjlighet att sätta en liten sändare på varje lampa som man vill kunna dimra som sedan kommunicerar trådlöst med en app eller en knapp. Alla uppkopplade lampor kan sedan skötas via en app och det går att skapa scenarier, tidsstyrda dimringar eller möjlighet att hantera lamporna i realtid.
– Den här tekniken har skapat nya möjligheter för oss ljusdesigners att ge varje rum sin fulla potential. Numer finns det alltid möjlighet att skapa atmosfär med ljus och färg, säger Beata Denton, ljusdesigner på Reform.
– Många företag vi träffar blir förvånade över vilken skillnad det blir om man skapar scenarier och lägger till färg och dimring i ljusbilden. Många tror att det är både krångligt och dyrt att förändra ljusbilden men tekniken har blivit mycket bättre och prisbilden likaså, säger Ulrika Bergström, ljusdesigner på Reform.
1. Inventera förutsättningarna. Finns det möjlighet att dra sk 5-tråd i befintlig rör från kontakt till armatur? I så fall går det att göra en fast installation. Går inte detta får du titta på en trådlös lösning.
2. Hur används rummet? Se till att skapa rätt ljus för rätt användningsområde.
3. Används rum på olika sätt? Då kanske det är en idé att skapa olika scenarier där man snabbt kan ändra ljusbilden.
4. Färgat ljus kan ändra upplevelsen och funktionen i ett helt rum. Idag finns både tunable white – olika färgtemperaturer på vitt ljus, samt RGB dvs färgat ljus som enkelt kan justeras vi knapp eller app.
5. Styrning av del av anläggning. Man kan välja olika påverkansgrad för olika delar av sitt belysningssystem. En traditionellt system kan enkelt förbättras genom att vissa strategiska delar görs mer flexibla.
För kontor finns det tre ledande sätt för att sköta dimring och ljuscenarier.
Fast installation
Med fast installation drar man en så kallad 5-tråd från elkällan till armaturen. Alla lampor kopplas till gruppcentral som sedan kan styras via en app eller datorprogramvara via DALI- eller KNX styrning.
Trådlös dimring
Om man inte kan byta kablage i väggar och tak kan man på mindre ytor nå samma effekt med en trådlös teknik. Då ersätter man sin vanliga styrknapp med en “smart” knapp alternativt om det inte är så många armaturer, monterar en sändare i varje lampa som bildar ett nätverk som kan styras via en knapp, app eller ett datorprogram. Man kan välja att styra större delen av kontoret via en skärm/app.
Lokal dimring
Man kan välja att montera in dimmerfunktioner i enstaka rum och styra rummet lokalt via knapp på vägg eller via app i den enskilde brukarens telefon eller en platta som tillhör rummet.