Solporten
Solporten Fastighets AB

Solportens kontor har känslan av en morgonpromenad på stranden

Solporten fastigheter – namnet ger associationer till solgult, till värme och till något positivt.
Det är också vad fastighetsägarens nya kontor utstrålar.

 • År
  2022
 • Kategori
  • Kontor
  • Ljusdesign
 • Uppdragsgivare
  Solporten Fastighets AB
 • Plats
  Stockholm
 • Status
  Färdigställd

När vi återigen fick förtroendet att göra Solportens egna lokaler tog vi delvis fasta på konceptet för den tidigare lokalen, som vi inredde och ljussatte några år tidigare.

Nu har flytten gått till lite större och ljusare lokaler. Önskemålet var en beständig design som håller många år framöver. Den gula kulören finns kvar, om än nedtonad. Färgskalan går mer i naturtoner med viss svärta. Glaspartierna har svartlackade profiler. Tongivande för hela inredningen är materialiteten: Akustiktak av träullit i naturfärger som beige eller gråbrunt. Mönster och textur skapas av räfflat, mönstersatt kakel och väggpaneler av stavlimmat trä. Mattor och gardiner binder ihop rummen, alla ytor är omhändertagna

För att förstärka den ombonade känslan lyfter vi fram material och kulör med ett mjukt ljus, likt solens ljus i morgondis. Dold LED-belysning bakom väggpaneler lägger ett fint släpljus på väggar. Mer distinkt ljus från spotlights framhäver detaljer och funktioner och ger stuns åt helheten. Konsten har en framträdande plats och är ljussatt med spotlights eller wallwashers.

I kontorsrummen och köket har vi återbruk av nedpendlade armaturer liksom även inredning i alla delar av kontoret.

Korridoren längs fasad har fått rytm genom väggarmaturer och stringens genom en ljuslinje i taket.

Vi hade en ambition om en industriell känsla med värme och mjukhet men det blev bättre. Helt enkelt strålande.

Kristoffer Wilhelmsson

Receptionsdisken är återbruk, med sin specialdesignade belysta sol i fronten. Väl genomtänkt placering av bra ljus just där det behövs, ger dynamik åt rummen.

Sammanfattningsvis kan man säga att Solportens kontor har känslan av en morgonpromenad på stranden – de mjuka sandbeigea tonerna och solglittret på vattnet.