MICROSOFT
Microsoft

Från egna rum till öppet kontor

Skånes öppna landskap och atmosfär inspirerade Microsofts nya kontor i Lund. Verksamheten i Lund har gjort resan från egna rum till öppet kontor och har nu fått större tillgång till olika typer av rumsfunktioner och ytor för möten och samarbete – både spontana och planerade. Den sociala ”hubben” är central för medarbetarna – här arbetar man, äter lunch, spelar spel och håller informella och formella möten, afterwork m.m.

 • År
  2017
 • Kategori
  • Kontor
  • Ljusdesign
 • Uppdragsgivare
  Microsoft
 • Plats
  Lund
 • Status
  Färdigställd

Inredningskonceptet är hämtat från verksamhetens kärna – utveckling av mjukvara för hantering av bildmaterial i digitala verktyg som datorer, telefoner och surfplattor. Kamerans olika funktioner och delar – att zooma in/ut, att fokusera, speglar och linser – har inspirerat till utformningen av planlösning, inredning och belysning. Att skapa en anknytning till det lokala – Skåne och Sverige – har också spelat en viktig roll i varför kontoret ser ut som det gör.

De karakteristiska skånska fälten har tolkats i mönster på mattor, väggar och tak, och åkrarnas jordnära färgskala och olika texturer har präglat val av kulörer och material. Till glaspartiernas foliering har medarbetarnas egna foton använts och delvis vänts upp-och-ner, som brutet genom en lins.

Själva arbetsplatsbelysningen är framtagen i samråd med brukaren; det indirekta uppljuset är konstant, medans nedljuset är separat dimbart för varje dubbel arbetsplats. Det ger stor individuell anpassning för olika typer av krav vid grafiskt skärmarbete.

Designarmaturer är valda utifrån temat och undertaksplattor med speglande yta används för att reflektera ljuset i vissa utrymmen.