Livsmedelsverket
Livsmedelsverket

Hälsosamma och hållbara arbetsmiljöer för hälsosamma och hållbara livsmedel.

Livsmedelsverket arbetar för att maten som produceras, säljs och serveras i Sverige ska vara säker och ärlig, för ett samhälle där det är lätt för människor att äta på ett hälsosamt och hållbart sätt, och för en trygg livsmedels- och dricksvattenförsörjning i vardag och kris.

  • År
    2021
  • Kategori
    • Kontor
  • Uppdragsgivare
    Livsmedelsverket
  • Plats
    Uppsala
  • Status
    Färdigställt

Vid nyårsskiftet 2020/2021 flyttade Livsmedelverkets huvudkontor i Uppsala till nya ändamålsenliga lokaler, om 9 000 m2 LOA, i Kv. Celsius i Uppsala Science Park med Vasakronan som hyresvärd.
Lokalerna utformades för bättre samarbete inom myndighetens enheter och anpassades till nya arbetssätt och förhöjda krav på säkerhet.

Vi på Reform har jobbat med programarbete för lokalbehov, gestaltningskoncept samt inredningsprojektering av både kontors- och pausmiljöer samt laboratorier.

Livsmedelsverket gick från cellkontor till flexibelt arbetssätt för samtliga 350 medarbetare.
Analyslabben effektiviserades och planerades på ett generellt sätt som medger stor flexibilitet. Möjlighet till samverkan kring instrument och utrustning skapades och funktioner samlokaliserades. Kontoret är säkerhetsklassat och säkerheten ökades med bättre skalskydd, förutsättningar för krisledning och RÖS-rum mm.

Arbetsplatserna, såväl i laboratorie- som i kontorsytorna, är öppna, ljusa och funktionella med varierad utformning som ger möjlighet till att arbete i olika zoner. Gestaltningen av lokalerna tar fasta på verkets uppdrag och teman kring livsmedel, odling, skog och vatten har använts. Byggnadens tre snarlika kontors- och laboratorieplan har sina egna underteman; Frukt och Grönt, Kryddor och Kött samt Rotfrukter och Bär. Verkets symbol, tallriksmodellen, återkommer diskret i mönster och ytor runt om i lokalerna.
När det kommer till inredning har både nytt införskaffats, i samspel med mycket befintligt som har rekonditionerats och återbrukats.

Laboratorierna på livsmedelsverket är anpassade för verksamhetens behov idag men är också planerade för framtida förändringar. För att verksamheten enkelt ska kunna ställa om vid nya behov och metoder är flexibilitet en viktig aspekt. Laboratoriet är planerat i moduler och inredningen lätt flyttbar. Gränsen mellan lab och kontor är också töjbar så respektive delar kan växa eller krympa efter behov.

Laboratorier finns placerade på 3 våningsplan och innehåller en mängd olika typer av analyslab, alla med olika säkerhetsklasser. Gemensamt finns en centraldisk.

För att främja personsäkerhet och överblickbarhet är planlösningen planerad så öppen som möjligt. Glasade partier, som också bidrar till att föra in dagsljuset i den relativa djupa huskroppen, bidrar till transparensen där rum finns.

Med ett dubbelkorridorsystem kan större sammanhängande lab tillskapas utan att förlora flödet genom byggnaden.