Postpandemin
Kontor, Hållbarhet

Postpandemin – en Återblick och Framtidsspaning

”Många av våra beställare upplever att den gemenskap och lärandekultur som naturligt skapas när människor möts fysiskt saknas. ”

Pandemin blev den avgörande faktorn som tvingade oss att omvärdera vår syn på modernt kontorsarbete. Plötsligt arbetade vi varhelst vi ville, med digitala verktyg som en självklar del av vår vardag. Den ökade digitala kommunikationen blev nödvändig, och ett mer uppsökande ledarskap krävdes för att hålla samman organisationerna på distans. Samtidigt förbättrades balansen mellan arbetsliv och privatliv för många.

Flera medarbetarundersökningar för kontorsarbetare visade att hemarbete ofta var att föredra för fokuserat arbete och digitala möten. Särskilt inom tech och gaming flyttade många medarbetare hem med sin utrustning och arbetsmöbler – och ville inte komma tillbaka till kontoret.

Men nu ser vi konsekvenserna av för mycket distansarbete, även ur företagens perspektiv. Många av våra beställare upplever att den gemenskap och lärandekultur som naturligt skapas när människor möts fysiskt saknas. Kreativiteten minskar, och projekt utvecklas långsammare, vilket leder till lägre produktivitet och minskade intäkter. Det har blivit ohållbart och man ställer sig rådvill inför vilken väg man ska ta framåt.

Hur ska man tänka då?

Så, vad är rätt väg framåt? Ska man säga upp sina kontorsytor eller tvinga tillbaka medarbetarna till kontoret? Vi tror att det handlar om att hitta en balans mellan flera viktiga faktorer.

Att attrahera de mest talangfulla medarbetarna kräver att arbetsgivaren erbjuder en arbetsplats som inte bara är funktionell utan också inspirerande. Kontoret måste bli en magnet – en plats som lockar till sig både lärande, kunskapsutbyte, social samvaro och välmående.

Skapa ett kontor med dragningskraft

  1. Hybridarbete
    Fortsätt att erbjuda möjligheten till hybridarbete. Ta reda på vilken omfattning av distansarbete som är rimlig för just er verksamhet och anpassa både arbetssätt och ledarskap därefter. Fokusera på samvaro snarare än närvaro. Kombinera detta med rätt lokal och ni skapar en magnetisk arbetsmiljö.

  2. Läget
    Platsen är fortfarande en avgörande faktor för många. En arbetsplats i ett bra läge, nära kommunikationer och service, och i attraktiva och säkra områden, är viktig. Genom att noggrant utreda behov och krav kan vi hjälpa våra kunder att hitta ytoptimerade lokaler som gör det möjligt att söka i centrala, attraktiva lägen – utan att överskrida budget.

  3. Dimensionering
    Fokusera på kontoret som mötesplats och socialt hjärta. Det krävs noggranna prioriteringar för att skapa en arbetsplats som fungerar både för fokuserat arbete och för sociala möten – utan att onödiga ytor står tomma. Avvägningen är hårfin men för att kunna erbjuda platser även under peak-hours kräver prioriteringar beroende på verksamheten. Det är inte lika för alla.

  4. Hållbarhet ur alla perspektiv
    Idag är det en självklarhet att arbetsmiljöer ska stödja välmående och långsiktig kvalitet. Medarbetarna vill känna en koppling till företagets värderingar och uppskatta att deras välmående prioriteras. Det innebär att företagens varumärken och värderingar måste återspeglas i lokalerna, där rätt inredning, ergonomi, belysning, akustik och en inkluderande miljö är avgörande. Detta ska göras ur ett cirkulärt perspektiv – en hållbarhet som är en hygienfaktor för spetsföretag idag.

Sammanfattningsvis handlar det om att utveckla både arbetssätt och lokaler för just era behov. Reform tar helhetsgreppet och stöttar er genom hela den processen, från start till mål!