AXOLOT
Axolot

Spelutvecklingspärla i centrala Stockholm

Axolot är en kreativ studio som bygger och publicerar sandbox-spel som Raft och Scrap Mechanic. De är en del av det växande ”Svenska spelundret” och Reform har ritat deras nya, större kontor i en takvåning i Stockholm, med terrasser och utsikt över hustaken och Centralstationens spår.

 • År
  2024
 • Kategori
  • Kontor
  • Ljusdesign
 • Plats
  Stockholm
 • Projektledning
  Lindelöfs
 • Status
  Färdigställd

Konceptet är inspirerat av olika element; himmel, hav, skog, jord. Blanka stålpaneler möter råa betonggolv, ljusa färger, grönt och specialsnickerier som tillsammans skapar karaktär. Arbetsmiljön är anpassad för spelskaparna med fantastisk ergonomi, akustik och ljusdesign. Funktioner för framtida framgång och utveckling.

En arbetsplats fylld med den kreativa kraft och kultur de verkligen besitter.

Vårt uppdrag har varit att skapa en lite vild men tillbakalutad ”kontorsmagnet”, eftersom det kreativa arbetet med spelutveckling till stor del förutsätter att man fysiskt träffas, umgås och lär av varandra. Ett bra kontor är en konkurrensfördel, och i spelbranschen måste du attrahera de bästa utvecklarna.

Kontoret måste vara en upplevelse. Här ska du inspireras, ha enkel tillgång till dina kollegor och verktyg samt kunna arbeta fokuserat, solo som tillsammans med andra. Utrymmen för sociala aktiviteter är också mycket viktiga och nu har vi kombinerat alla dessa funktioner och aspekter för att skapa precis den typ av stämning som Axolot har längtat efter. En arbetsplats fylld med den kreativa kraft och kultur de verkligen besitter men som saknats något under pandemiåren.

Huvudidén har varit att förbinda de två våningarna med en central trappa, som representerar kontorets (röda) hjärta. Omgivande utrymmen delas sedan in i lounger, arbetsplatser och mötesplatser inspirerade av olika element, såsom himmel, hav, skog och jord. Blanka paneler i rostfritt stål reflekterar ljuset i taket och skapar en känsla av bländande vatten. Väggpanelerna är gjorda i ek och renmossa. Delar av taken är målade himmelsblått med pendelbelysning som liknar stiliserade moln.

Återbruk och skräddarsydd design

Vi har skalat bort lager av de gamla golven, använt den underliggande betongen och lagt till lyxiga mjuka mattor. Tak återanvänds men de gamla lysrörsarmaturerna har ersatts med ny funktionell och mer flexibel belysning.

Möbler och inredning är en blandning av återbruk och nytt samt special ritade möbler – som tillexempel det bordet som är en mittpunkt i köksloungen och den specialdesignade gräsmattan i växt-loungen.

Eftersom det är ett litet/medelstort kontor har vi arbetat med att skapa olika zoner och teman som flyter in i varandra för att skapa wow-känsla, men även fokus på den avslappnade- och den praktiska-känslan. Nästan som de olika nivåerna i ett spel, skulle man kunna säga. Det gröna området för rekreation, filmvisning och spel. Den urbana vertikala hinderbanan med träningsutrustning och den iögonfallande röda trappan som huvudnummer.