6 maj, 2021

“Vi saknar sällskap men företagen måste också skapa magneter”

Samtal pågår: Vad händer med kontoret när pandemin är över?
Pandemin har tvingat majoriteten av kontoren att stänga ner och vi har under ett år haft en arbetssituation där en stor del av jobbet utförts hemifrån.

Vissa älskar det – andra gillar det inte. Den nya situationen kommer att påverka vår syn på kontoret i grunden. När vaccinet börjar få effekt – Vad händer med kontoret då?

På Reform har denna fråga varit aktuell från den första dagen då restriktioner tvingade många arbetsplatser att stänga ner. Vi har arbetat aktivt med frågan sen pandemins utbrott – från hur vi corona-anpassar ett kontor, till hur vi skapar en arbetsmiljö med social distansering och vilken roll kontoret kommer att spela i framtiden.

Detta ämne kommer några av Reforms medarbetare resonera kring. Här berättar Jenny Öberg, arkitekt på Reform om hur företagen måste skapa “magneter” för att få tillbaka medarbetarna till kontoret.

Vi saknar sällskap men företagen måste också skapa magneter


Vi saknar ganska mycket hemma. Vi saknar sällskap. Vi saknar att ingå ett socialt sammanhang. Vi saknar vår flock och vår grupp där vi får energi och bekräftelse och där vi kan skapa nya idéer.

Jenny Öberg ser framförallt två saker som företag måste tänka på nu när kontoren börjar öppna upp.

– I framtiden så måste du skapa “magneter” för att folk ska vilja komma till kontoret. Det kan till exempel vara samlingsytor där man lockar, kanske med schysst kaffe, en barista, mötesplatser, informationsdelning, event och musik. Allt det som som vi kan göra tillsammans, som är så himla mycket roligare än vi kan göra hemma.

– Det andra handlar om att att skapa arbetsro och då är det små enskilda rum som är det allra bästa för det. Rum som är visuellt akustiskt avskärmat och där du kan jobba enskilt, men där du också kan ta olika typer av digitala möten. Det handlar ju om miljöer och arbetsmiljö. Det är ljud, ljus, luft och ergonomi. Allting måste samverka, allting är en helhet.

Se intervju med Jenny Öberg här. De kontor som syns i filmen är designade av Reform och tillhör Mojang, Paradox Interactive, Trustly, Reitan Convenience Sweden, NCC, Intrum.

Se även intervjun med Reforms ljusdesigner Beata Denton: Belysning extra viktig när vi jobbar utifrån nya förutsättningar