29 september, 2020

Kaffebar, provkök och museum – Reitans nya kontor är utöver det vanliga

Det är inte varje dag man inreder ett kontor ska innehålla både kaffebar, provkök och ett museum. När Reform fick uppdraget av Reitan Convenience Sverige, som är servicebolaget bakom 7-Eleven och Pressbyrån, var briefen “att det här kommer inte att bli ett vanligt kontor”. 

Reitan har sedan 60-talet huserat på Strandbergatan på Kungsholmen under Essingeleden. Nu skulle bolaget flytta ett par portar ner på samma gata. I en gammal verkstad skulle nu servicebolaget med 120 medarbetare för 7-Eleven och Pressbyrån flytta in. Förutom ett modernt kontor med bra mötesytor var kravet att det nya kontoret skulle innefatta en extern del med kaffebar, ett provkök för de båda kedjornas olika matkoncept och ett 300 kvadratmeter stort museum om Pressbyråns historia.  

En ledstjärna i Reitans verksamhet är “Kuttism” som fritt översatt från norska betyder att man “får mycket av lite”. Man tar det man har och gör något enkelt och fort av det. Medarbetarna är väldigt hands-on och måste snabbt utan mellanled kunna testa nya tekniker, till exempel självbetjäning i butikerna (det finns en Pressbyrå vägg-i-vägg med kontoret), men de provlagar även korvar och bullar och testar nytt kaffe i sin kaffebar. Detta ställde nya krav på hur man designar ett multifunktionellt kontor

– Det här är första gången jag ritar in ett museum i en kontorslokal! Utmaningen var ett multifunktionellt kontor för ett modernt arbetssätt men också för funktioner som kaffebar och provkök. Samtidigt finns en otrolig stolthet i historien som ska prägla kontoret. Runt om i lokalen specialdesignade vi olika utrymmen för att placera in olika historiska föremål som berättar om Pressbyråns, 7-Elevens och Sveriges historia, säger Jennie Maxe, ansvarig inredningsarkitekt på Reform. 

Naturligt ljusinsläpp i samklang med fönsterlös korridor
Reform skapade en flexibel och funktionell layout som kan förändras med tiden och Reitans olika behov. De olika våningsplanens uttryck förstärktes med hjälp av detaljer, material, färger och belysning. 

Just belysningen var en utmaning. Byggnaden är en gammal industribyggnad med glasat sågtandstak med två stora delar med ljusinsläpp, men dessa sammanbinds av en del med låg takhöjd utan dagsljus. 

Huset arkitektur påverkade utformningen av lokalen och de olika våningsplanens karaktär.

Reform skapade en siktlinje genom lokalen för att öppna upp och åstadkomma dagsljusinsläpp. På så vis dras man in i lokalen på ett naturligt sätt.

– De dagsljuslösa korridorer har förstärkts med dramatisk ljussättning och distinkta pooler av ljus. Här finns även sittgrupper för samtal eller möten som erbjuder en annan ljusmiljö än standard mötesrum. Det är en tillgång att kunna uppsöka olika slags ljusmiljöer under en lång arbetsdag. Det blir träning både för ögats muskel och kroppen. Varma ljustemperaturer här förstärker den intima atmosfären och blir en bra kontrast till de höga, ljusa arbetsytorna med sitt rika dagsljus och omfältsljus, säger Beata Denton, ansvarig ljusdesigner för projektet.

Kontoret blev klart precis när coronapendemin slog till, men livet på det nya kontoret har så smått kommit igång. 

– Responsen har varit har varit mycket bra. Både medarbetare och externa samarbetspartners tycker att kontoret är häftigt och annorlunda, säger Jennie Maxe. 

Läs mer om projektet här.
Läs mer om ljusdesignen här.