Kontor 2025
Kontor, Hållbarhet

Kontor 2025 – Optimering i fokus

”I stället för generösa ytor, som ofta står tomma, prioriteras nu mindre och mer kompakta lokaler med högre puls. ”

Kontorsbranschen i Stockholm genomgår en transformation. För att möta framtidens hållbarhetsmål och de förändrade behoven hos dagens arbetskraft, behöver vi arkitekter utforma kontorslokaler med ett större fokus på att minska CO2e-avtrycket, samtidigt som vi lyfter frågor om social hållbarhet. Men vad innebär detta i praktiken?

Vi på Reform Arkitekter ser en tydlig förflyttning på fastighetsmarknaden, där företag som tidigare flyttat ut sina kontor från city till närförort nu återvänder till mer centrala lägen. Vakanserna ökar i de mindre centrala områdena, medan hyresnivåerna förblir höga i de mest eftertraktade delarna av staden.

I stället för generösa ytor, som ofta står tomma, prioriteras nu mindre och mer kompakta lokaler med högre puls. Detta innebär fler personer på mindre yta, vilket ställer nya krav på tekniska lösningar, såsom ventilation och akustik. Fokus förskjuts från traditionella arbetsbord till nya typer av inspirerande gemensamma ytor för samarbete och samvaro.

Verksamheter måste lära sig att hantera peak-timmar, när många vill vara på plats samtidigt på ytor som inte är anpassade för maximal beläggning. Det krävs flexibilitet i planeringen och tydlighet från ledningen om vad som förväntas av medarbetarna. Att kräva närvaro på kontoret ett visst antal dagar i veckan är förmodligen inte den bästa lösningen. I stället bör man utforska vad som fungerar tillsammans och fokusera på samvaro snarare än närvaro.

Ett välplanerat och gestaltat kontor kan fungera som en magnet som lockar medarbetarna till arbetsplatsen, stärker företagets varumärke och speglar dess värderingar.

En annan aspekt är återbruk av inredning och möbler, vilket bidrar till en cirkulär ekonomi. Genom att återanvända och förnya i stället för att köpa nytt kan företag inte bara minska sin miljöpåverkan utan också spara kostnader. Återbruk ger dessutom kontoren en unik karaktär och bidrar till en hållbarhetsmedveten företagskultur.

Framtidens kontor behöver integrera alla dessa aspekter för att verkligen möta de krav som ställs av både verksamheten och omvärlden. Hållbarhet handlar inte bara om att minska koldioxidutsläpp, utan även om att skapa en arbetsmiljö där människor trivs, utvecklas och samspelar på ett sätt som den digitala arbetsplatsen inte kan ersätta.

Sammanfattning

Framtidens kontor innebär …

  • Kompakta lokaler med högre puls
  • Nya krav på tekniska lösningar, såsom ventilation och akustik
  • Nya typer av inspirerande gemensamma ytor
  • Tydlighet från ledningen vad som förväntas av medarbetarna
  • Fokusera på samvaro snarare än närvaro
  • Ett välplanerat kontor kan fungera som en magnet
  • Återbruk bidrar till en hållbarhetsmedveten företagskultur
  • Hållbarhet handlar även om att skapa en arbetsmiljö där människor trivs, utvecklas och samspelar

Jenny Öberg, Arkitekt SIR/ MSA, partner

Peter Sahlin, Arkitekt SAR/ MSA, partner