Ljusdesign

Vi är specialister på arkitektoniskt ljus och arbetar med ljuslösningar i allt från bostäder till kontor och offentlig miljö för att skapa en optimalt fungerande helhet.

Ljus har en väldigt viktig roll i alla våra projekt. Med rätt ljus på rätt plats lyfter vi fram och tydliggör arkitektur och inredning, framhäver funktioner och förstärker kulörer, material, glans och textur. Med ljus bidrar vi till att skapa miljöer att verka och trivas i.

Hälsa

Vi påverkas av ljuset; biologiskt, fysiologiskt och emotionellt. Ljusdesign handlar om att skapa en bra ljusmiljö utifrån alla dessa aspekter. Rätt ljus förhindrar trötta ögon, huvudvärk, stress och påverkar även vår nattsömn.

Trygghet

Vi känner oss trygga när vi kan avläsa vår omgivning och vad som händer omkring oss. I en trygg miljö finns det både skugga och ljus i variation. Trygghet är inte mest ljus utan rätt ljus.

Ekonomi

Vi kan spara så mycket som 80% av energin genom bra ljusplanering. Det gäller bara att tänka till. Var behöver vi ljuset? Vid vilken tidpunkt behövs det? Måste det alltid vara på fullt? Med smart planering spar vi energi och kostnader.

Upplevelse

En omsorgsfullt designad ljusmiljö är något vi alla känner av, utan att vi kanske kan sätta fingret på vad som gör det. Det kan vara ett oväntat (färgat) ljus som lyfter fram en detalj. Eller ett samtal som blir så bra i just det rummet. En ljusinstallation som väcker sinnena. Som en regnbåge eller ett fyverkeri.

Miljö

Vi försöker återanvända bra armaturer. Vi hänger om dem, placerar om dem, ger dem nytt liv genom nytt sammanhang. Vi gör styrscheman som begränsar tiden som ljuset står på och lyser. Vi jobbar med producenter som har ett cirkulärt tänk.

Re-use

Återanvändning innebär i vårt arbete att vi tar vara på funktionella armaturer och ger dem nytt liv genom att placera om dem och ge dem ett nytt sammanhang. Fler och fler leverantörer erbjuder också att ta tillbaka armaturer och bygga om och renovera dem till nya projekt. I Kista galleria fick vi förtroendet att göra om deras Food court. För att uppnå en varmare och mer ombonad känsla återanvände vi armaturerna, men släckte ner uppljuset. Vi placerade armaturer så att ljuspunkter hamnade på bord och växter istället för var som helst. Med omsorg skapade vi en helt ny miljö med befintliga armaturer genom att använda på ett smart sätt.

Mer om hållbarhet…

Kontor

Med fokus på individen och våra skilda behov skapar vi dagens arbetsplatser. En varierad ljusmiljö påverkar oss mer än man tror. Rätt ljus understödjer våra aktiviteter, påverkar vårt mående och skapar förutsättningar för att mötas och umgås.

Projekt: Reitan

Restaurang

Stämningen sätts genom ljussättning och inredning. Ofta väljer vi en varm fögtemperatur, fokuserar ljuset mot bordet och försöker få ett mjukt ljus mot gästerna. Baren kan ofta lyftas lite extra med design.

Projekt: Spesso

Lab & industri

I labbmiljöer är ljuskvalitet och färgåtergivning avgörande för att kunna utföra jobbet. Vätskor och dylikt måste kunna analyseras med exakthet. En jämn belysning gör att man undviker olyckor och missöden.

Bostäder

”Det är svårt med belysning” får vi ofta höra. Man måste leva sig in i boendet. Var behöver jag ljuset? Hur vill jag styra belysningen? Det är bra att tänka på många ljuskällor på varierande nivåer. Dolda LEDlister kan vara ett sätt att skapa en omhändertagen miljö utan synliga armaturer.

Projekt: Galtås

Gym

När vi ljussätter gym och spa så vill vi ge brukaren en helhetsupplevelse. Från träningssalen, till bastun, till omklädningsrummet. Olika ljusintensitet för aktiv träning, för yoga och för avkoppling.

Projekt: Natur & Kultur

Fler ljusdesign-projekt…

Team ljusdesign

Beata Denton

Arkitekt SAR/MSA, Ljusdesigner

070-489 03 42

beata.denton@reflexark.se

Maria Vrekou

Arkitekt MSA, Ljusdesigner

072-582 02 96

maria.vrekou@reflexark.se

Ulrika Bergström

Inredningsarkitekt, Ljusdesigner

070-654 32 90

ulrika.bergstrom@reflexark.se