RCS (Reitan Convenience Sweden)

En arbetsmiljö full av kontraster

RCS (Reitan Convenience Sweden)

En industribyggnad med glasat sågtandstak har blivit nytt kontor för Reitan Group. Variationen av extremt låga takhöjder i korridorer och de höga industri-rummen har blivit en inspirerande och unik arbetsplats.

  • År

    2020
  • Kategori

    Ljusdesign
  • Uppdragsgivare

    RCS (Reitan Convenience Sweden)
  • Plats

    Stockholm
  • Status

    Färdigställd

Att ljussätta kontorsytor med glasat tak innebär en viss utmaning. Lösningen med golvarmaturer för arbetsplatsbelysning och spotlights på skenor ger en cool och dynamisk ljuslösning. Ljuset fokuseras där det behövs som mest och går relativt lätt att anpassa vid ommöblering.

Som kontrast till de höga ljusa rummen finns korridorer med extra låg takhöjd.

Dessa dagsljuslösa korridorer har förstärkts med dramatisk ljussättning och distinkta pooler av ljus. Här finns även sittgrupper för samtal eller möten som erbjuder en annan ljusmiljö än standard mötesrum. Det är en tillgång att kunna uppsöka olika slags ljusmiljöer under en lång arbetsdag. Det blir träning både för ögats muskel och kroppen. Varma ljustemperaturer här förstärker den intima atmosfären.

Att jobba med så många spotlights i ett kontorsprojekt kräver noggrann injustering och dimring efter montering och vi har använt bikakeraster i stor utsträckning för att minimera risken för bländning. Det övervägande intrycket av resultatet är att inredning och funktion samspelar sömlöst med ljuset till en behaglig helhet.

Det finns mycket historia i Pressbyrån. Inredningsarkitekten har valt att trycka upp motiv från förr som fondtapeter till mötesrummen och dessa lyfts fram med accentljus från spotlights på skenor.

Högst upp i Reitans lokaler finns ett fascinerande museum. Här visas allt från gamla löpsedlar och tidskrifter till skrivmaskiner och brevbäraruniformer. Spotlights på skenor fokuserar på föremålen och med belysningens hjälp berättas storyn om Pressbyråns historia.

Utvalda bilder