4 mars, 2021

Reform ljussätter senaste stjärnan på Stockholms kroghimmel

Takrestaurangen Spesso ligger på 16:e våningen alldeles intill den ikoniska NK-klockan. Till lokalen hör en fantastisk terrass med en 360-graders panoramavy över Stockholm. Stjärnskottet Desirée Jaks är kulinariskt ansvarig för denna moderna italienare.

När den nya restaurangen Spesso nu öppnar dörrarna är det Reform som står bakom ljusdesignen i lokalen. 

Stämningen på Spesso är avslappnad och internationell. Inredningen med skinn, mörkt trä och betong skapar en ombonad och exklusiv känsla. En utmaning med ljussättningen var att undvika reflektioner i fönsterpartierna runt hela lokalen.

– Vi ville göra en stämningsfull atmosfär i restaurangen och inte störa den fantastiska utsikten. Därför har vi jobbat mycket med smalstrålande och väl inriktat ljus. Armaturernas ljuskällor är högt uppdragna för att undvika bländning och spotlights och cylinderformade pendelarmaturer lägger distinkta ljuspooler på borden men låter gästerna sitta i behagligt dämpat ljus, säger Beata Denton, ansvarig ljusdesigner för projektet.

Spotlights lyfter även fram detaljer, som champagnekylaren och kulörerna i flaskorna.

Inredningsarkitekterna Hippo-Ray har skapat en organisk och unik skulptur som hänger ovanför baren.

– Vi tog fram pendlade specialarmaturer som bara släpper ett mjukt ljus sidledes, utan att skapa något skarpt blänk i metallen. Vi undvek även att lysa upp taket eller lägga extra ljus ner på bardisken. Maten och drinkarna är i fokus här och utsikten mot natthimlen ligger som en bakgrund, avslutar Beata Denton.

Se bilder på ljusdesignen här: https://reformark.se/projekt/spesso-bar-och-restaurang/