Akavia

Ljuslinjer skapar en avspänd helhet

Akavia

Akavia är det näst största fackförbund inom SACO och samlar ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker och kommunikatörer.
Reform och Reflex Arkitekter har i samarbete med JLL hjälpt Akavia att fastighetsutveckla och utforma ett nytt medlemshus, i sin egenägda fastighet.

 • ÅR
  2021
 • KATEGORI
  Ljusdesign
 • UPPDRAGSGIVARE
  Akavia
 • PLATS
  Stockholm
 • STATUS
  Färdigställd

Centralt beläget vid Östermalmstorg ligger fastigheten som helt upptas av Akavia  – akademikernas a-kassa. Reflex hade uppdraget att omgestalta fasaden och rita en helt ny öppen planlösning. Ett nytt aktivitetsbaserat arbetssätt var målsättningen och mycket fokus lades på gemensamma arbetsytor, lounge-ytor och samarbetsytor.

Reflex/ Reform hade även totalansvaret för gestaltning av inredning och belysning. Resultatet är en harmonisk och lågmält elegant helhet.

Centralt i huset ligger den uppglasade interntrappan. Den är ljussatt med LED-ljuslinjer av varierande längd, smidigt sammansatta med slimmade eklameller på trappans undersida och fondväggar. Som en lanterna fungerar den som ledsagare dagtid och kvällstid, och lyser i neddimrat läge fram till midnatt, synlig genom glasfasaden.

De lysande linjerna är ett genomgående tema i belysningen. Dels som opala linjer i undertak över arbetsplatserna, för bländfritt ljus och flexibel möblering. Dels som kanaler för spotlights och pendelarmaturer, där ljuset placeras just där det behövs, över sittgrupper och touch down-bord. Dolda LED-lister är monterade i ursparningar vid undertaket för ett mjukt, varmvitt släpljus mot fondväggar. Ljusnivåer och färgtemperaturer är noga anpassade till material och funktion. En omsorg om detaljerna som känns.

Utvalda bilder

Fotograf: Jason Strong