PDF English

Biblioteksmöbler

Lekfull design i Lidköping

pS Arkitektur designed a new reception area for Lidköping’s city library. The concept behind it was “a forest of books” that informed the design. The reception has two vertical sections, each imitating the form of tree trunks from which light bulbs are suspended. Another element added to the library was an abstraction of a tree; around the trunk is a seat and like at the reception desk, lights are hung from the “branches”. Grooves are cut into the front of the desk to represent tree roots. A few of these have LED-lights set into them, leading up the tree to the branches and the suspended lights. The desk is ergonomically designed to fit the users’ needs; height adjustable desks for the employees, different heights for the customers whether they´d be standing or in a wheelchair and a lower section on which children can place books or for disabled people to sit on.

The tree works as a gathering point in the childrens- and adolescence area, and frames the “Meadow”

PDF English

Biblioteksmöbler

Lekfull design i Lidköping

Till Lidköpings Stadsbibliotek designade pS Arkitektur en receptionsdisk och ett stiliserat träd med sittbänkar på temat “bokskogen.” Receptionen har två stammar med grenar som håller belysning. Utfrästa spår representerar rötter på diskens front. Några spår har infällda led-ljusslingor som leder upp till de grenarna, som har belysning i form av en hängande glödlampa. Disken är formad efter olika ergonomiska behov; höj- och sänkbara bord för de anställda, varierande diskhöjd för stående och rullstolsanvändare, samt en sektion anpassad för små barn att lägga sina böcker eller för rörelsehindrade att sätta sig.

Trädet fungerar som en samlande punkt i barn- och ungdomsavdelningen, och ramar in “Ängen